Ιστορία

Κώστας Κανάρογλου
Ο Κώστας Κανάρογλου, ιδρυτής της εταιρείας, γεννιέται στο Ικόνιο της Καππαδοκίας το 1898. Φοιτά στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και μετά εργάζεται στο γνωστό Ελληνικό Φαρμακείο Μωραίτη στον Φραγκoμαχαλά της Σμύρνης. Στην καταστροφή του 1922 σώζεται κάτω από τραγικές συνθήκες και βρίσκεται στην Αθήνα όπου και εργάζεται σαν συνέταιρος στο φαρμακείο του Τριανταφυλλίδη στα Εξάρχεια.
Δεκαετίες 1920/30
Γρήγορα αναπτύσσει αντιπροσωπείες Φαρμακευτικών Οίκων του εξωτερικού, κάποιες από τις οποίες γνώριζε ήδη από το Φαρμακείο Μωραϊτη της Σμύρνης και παράλληλα παρασκευάζει ο ίδιος και πουλάει καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα όπως το Petrole Cana, την Ροδαλίνη Χιών και την Πούδρα Ρέα “Διά να είσθε ‘Ωραία”. Το 1928 ο Κανάρογλου ιδρύει την εταιρεία του και εισάγει γνωστά προϊόντα, όπως τα Fissan, Cusi, Guigoz, και British Cod Liver Oils.
Δεκαετία 1940
Μεταφέρεται στο παραδοσιακό και ιδιόκτητο πενταόροφο κτίριο της οδού Ιπποκράτους 12, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί εγκαθιστά τα γραφεία του και τα εργαστήρια παραγωγής. Αρχίζουν οι συνεργασίες με την Schenley Laboratories με το Titralac και με την ICI -Imperial Chemical Industries, - σήμερα AstraZeneca - με πρώτα προϊόντα το αντιμικροβιακό Sulphamezathine, το ανθελονοσιακό Paludrine, και το αντιεπιληπτικό Mysoline. Επίσης ξεκινά η πώληση του στοματικού διαλύματος Odol.
Δεκαετία 1950
Τον Οκτώβριο του 1951 ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρεία “Φαρμακευτικά Εργαστήρια Cana Α.Ε.”. Το Φεβρουάριο του 1952 η εταιρεία αγοράζει οικόπεδο με βιομηχανικό κτίριο στο Ηράκλειο Αττικής, όπου μεταφέρεται η παραγωγή. Τα μέσα της δεκαετίας βρίσκουν την Cana με πάνω από 120 προϊόντα και με 24 αντιπροσωπείες οίκων του εξωτερικού όπως τις Asta-Werke, British Cod Liver Oils, British Oxygen, Fissan, ICI, Cusi, Dubois, Eska, Lohmann, Smith Nephew, Vitamins Ltd και Feen-a-mint.
Δεκαετία 1960
Το 1967 τον Κώστα Κανάρογλου διαδέχεται στην Προεδρία της εταιρείας ο Γιάννης Κανάρογλου. Αναπτύσσονται σημαντικά οι συνεργασίες με Zeneca, Nestlé, Seven Seas και Fissan και προστίθενται οι νέοι οίκοι Riker Laboratories και Molecular Products.
Δεκαετία 1970
Η έδρα, τα γραφεία και όλες οι αποθήκες της εταιρείας μεταφέρονται δίπλα στο εργοστάσιο της Λεωφόρου Ηρακλείου σε νεόκτιστα γραφεία.
Δεκαετία 1980
Το 1987 τον Γιάννη Κανάρογλου διαδέχεται στην Προεδρία της εταιρείας ο Βασίλης Εμμ. Νειάδας.
Δεκαετία 1990
Εγκαινιάζονται οι επεκτάσεις των γραφείων και αποθηκών. Τα Φαρμακευτικά Εργαστήρια Cana είναι πλέον από τις σημαντικές Ελληνικές εταιρείες στους τομείς των καρδιολογικών και ογκολογικών φαρμάκων και έχει καθιερώσει στα Νοσοκομεία την ολική ενδοφλέβια αναισθησία με το Diprivan και το καινοτόμο αντιβιοτικό Meronem. Έχει επίσης ηγετική θέση στην αγορά των προϊόντων φροντίδας Υγείας.
Δεκαετία 2000
Η συγχώνευση των εταιρειών Astra και Zeneca Pharmaceuticals το 1999 οδηγεί στην ανανέωση της συνεργασίας με καινούρια προϊόντα. Το 2004 η εταιρεία επεκτείνεται στην αγορά των προϊόντων Κλινικής Διατροφής μέσω συνεργασίας με τη Nestlé. Την ίδια εποχή ξεκινά και η κατ’ οίκον νοσηλεία ασθενών. Το 2006 ακολουθεί η αντιπροσώπευση του οίκου Dr. Schär με τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης. Το 2007 η εταιρεία εγκαινιάζει νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων επί της Λεωφόρου Ηρακλείου.
Δεκαετία 2010
Οι συνεργασίες με κορυφαίες εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων ενισχύουν την εξειδίκευση της Cana στο συγκεκριμένο κλάδο. Παράλληλα διευρύνεται η δραστηριότητα της εταιρείας σε προϊόντα χειρουργείου και φροντίδας τραυμάτων. Ορόσημο για την Cana αποτελεί η ανάπτυξη και κυκλοφορία της νέας σειράς καλλυντικών περιποίησης προσώπου EXELIA, το πρώτο από τα own brands της εταιρείας για τη δεκαετία που διανύουμε. Η Cana εμπλουτίζει συνεχώς το portfolio δικών της προϊόντων και διευρύνει το φάσμα δραστηριοποίησής της.
Αναπαραγωγή Βίντεο